Hedens hus

 
 

Hedens hus

Hedens Hus, er et videns- og oplevelsescenter, i direkte dialog med landskabet og historien.

 

Kategori: Kultur/naturhistorisk videns- og oplevelsescenter  

Bygherre: Ove Kloch

Beliggenhed: Kongenshus Mindepark, Viborg

Bruttoareal: 1.100 m2

År: 2022 -

Status: Igangværende

Team: Holscher Norberg Architecture and Planning

 
 
 

Hedens Hus formidler to vigtige temaer. Historien om kartoffeltyskernes ankomst til heden omkring år 1760 efter invitation fra kong Frederik d. 5. - og historien om opdyrkningen af heden.
Hedelandskabets skønhed ligger som den bagvedliggende klangbund for begge fortællinger. Videns- og oplevelsescenteret er placeret i det 1.200 hektar store hedeareal midt imellem Kongenshus Kro- og Mindepark. Hedens Hus går i dialog med landskabet, og også med områdets eksisterende tilbud og attraktioner, så der strategisk skabes destinationsudvikling.

 
 
 
 

Liv i et mennesketomt landsskab

Vores greb tager udgangspunkt i en indre og en ydre verden. Den ydre verden relaterer til oplevelsescenterets overordnede form. Her har vi valgt at tage udgangspunkt i ”år 0”, hvor heden endnu lå jomfruelig og uopdyrket. Derfor refererer arkitekturen sig til de primitive jordhytter, og de senere kolonihuse, der var blandt tyskernes første bygningsværker. Hedens Hus er struktureret som tre bygninger i et samlet anlæg, der tilsammen danner et indre beskyttet gårdrum. Bygningerne – med de karakteristiske højt rejste stråtage - er synlige på lang afstand. En nutidig tolkning af arven fra de oprindelige bosættere.

Vi ønsker at give nutidens gæster en oplevelse af at ankomme til heden for første gang. At formidle oplevelsen om, hvor slidsomt og ressourcekrævende det har været at etablere et liv i det barske, mennesketomme landskab. Vi vil bidrage til besøget med en sanselig oplevelse af noget uspoleret, oprindeligt og råt. Kartoffeltyskernes kamp for at opbygge en tilværelse har på daværende tidspunkt været sammenlignelig med at lande på en fjern planet. Som på månen med Apollo 11 missionens landingsfartøj ”Ørnen” i 1969.

 
 
 

Stilmæssige og konstruktive karaktertræk

Indenfor i bygningerne åbner historien sig fra dengang og helt frem til i dag. Der er udstillinger og eksperimentarium, og her udfoldes historien om, hvordan heden blev omdannet til kartoffelproduktion - kartoflens univers. Den indre verden er et fleksibelt og nutidigt udstillingsmiljø, der ikke kun beskriver oprindelsen, men også rækker ud i verden og ud i fremtiden.
Området har historisk været rig på bygningstypologier, der har bidraget med inspiration til Hedens Hus. De tidlige jordhytter og tyskernes gård- og ladebygninger på heden, som der stadig findes spor af i dag. Kendetegnet for de eksempler vi har kigget på, er de lave tagfødder, de højt rejste saddeltage og den enkle ortogonale grundplan. Alt sammen stilmæssige og konstruktive karaktertræk vi har nyfortolket i videns- og oplevelsescenterets arkitektur.

 
 
 

Klare definerede bygningselementer

Hedens Hus ligger som en trelænget gård med udstillingsrum, café og administration. Der er et tydeligt hierarki i de tre bygningers indretning. Den midterste bygninger rummer ankomst, billetsalg og café samt administration. Den mindste bygning er et eksperimentarium til skoleklasser og andre besøgende og den største rummer udstillingerne.
De tre bygninger er opbygget af klart definerede bygnings-elementer. En base, der lægger sig ned i landskabet, en række udstillingsrum, en synlig trækonstruktion, og til sidst et skulpturelt stråtag. Endelig skyder træpromenader sig ud i landskabet, hvilket sikrer en tydelig broforbindelse til stedet. De enkelte bygningselementer er let genkendelige, og rodfæstet til hedens geografiske og kulturelle bygningstypologier.

 
 

Rødder i områdets bygningskultur- og traditioner

Hele grundplanet trykkes et stykke ned i landskabet - en reference til de oprindelige jordhytter, hvis gulv ligger under terræn. Beskuerens blik kommer dermed nærmere hedens bølgede ”hav”, der opleves som en nærværende omskiftelig flade, gennem de ubrudte glasfacader.

Arkitekturens synlige trækonstruktionener trækker tydelige referencer til både bindingsværket og de eksponerede træspærskonstruktioner, der kendetegner de oprindelige ladebygninger på heden.

Valget af byggeteknikken og materialepaletten er komponeret ud fra en tilgang med rod i områdets bygningskultur- og traditioner. Træ og særligt stråtag har en fremragende isoleringsevne. Det er med til at minimere omkostninger til varme, og reducerer bygningens klimapåvirkning. Om sommeren sikrer bygningens udformning naturlig udluftning. Varm luft stiger op igennem et spjæld i taget, og kold luft trækkes ind ved en åbning under tagryggen.

Alle udstillingerne er samlet i en udstillingsfløj, hvor der kan opnås store åbne arealer med masser af fleksibilitet. I udstillingsfløjens midte er der placeret en række aflukkede høje og smalle formidlingsrum. Rummenes dunkle og skarpt skårne skulpturelle form skaber en rumlig kontrast til de lyse arealer langs bygningens kant. Overgangene imellem den åbne lyse bygning, og de mørke atmosfæremættede rum vil skabe en oplevelsesrig museumsoplevelse og danne mulighed for forskellige typer udstillinger.  

 
Previous
Previous

Frederiksbro

Next
Next

Sølvvarefabrikken