Smedetoften

 

Kategori: Transformation

Bygherre: Noor Ejendomme

Beliggenhed: Smedetoften 10, Københavns Nordvestkvarter

Bruttoareal: 3.760m2

År: 2021-2023

Status: Opført

Team: Holscher Nordberg Architecture and Planning, Vita Ingeniører

 
 

Vores eksisterende bygningsmasse er en del af fremtidens byggeklodser. En af de væsentligste opgaver for arkitekter i dag er en omsorgsfuld brug af ressourcer. I en tid hvor bæredygtighed er et afgørende parameter, er transformation af den eksisterende bygningsmasse en effektiv strategi, der ikke kun sparer ressourcer, men også åbner nye konstruktive muligheder.

Gennem transformation ønsker vi at bevare ressourcer, kulturhistorie og skabe interessante funktionelle løsninger. De eksisterende bygninger skaber kreative benspænd og åbner dermed for unikke, skræddersyede løsninger der fortæller videre på historien om byens udvikling.

På Smedetoften bliver et erhvervsbyggeri fra slutningen af ’70erne transformeret til et moderne og langtidsholdbart bidrag til bydelens nye liv.

 
 
 
 

Historie og placering

Ejendommen på Smedetoften blev opført i 1977 til erhverv. Stueetagen blev indrettet med en Irma-butik. Bygningen har gennem årene indeholdt mange erhvervsfunktioner og har senest være bolig for et mindre kvinde-krisecenter.

Ejendommen ligger i overgangen fra industriområde til villakvarter og møder en spændende arkitektonisk mosaik bestående af villaer, lejlighedsbygninger og industrielle områder med kreative værksteder. Den øverste del af ejendommen stod i flere år tom og forladt før transformationen og var i en betydelig forfalden tilstand. Stueetagen huser stadig en dagligvarebutik, der tjener som et vitalt knudepunkt i lokalsamfundet.

Bygningen

Erhvervsbygningens slanke volumen og orientering langs en akse fra nord til syd, gjorde bygningen umiddelbar at transformere til boliger på grund af gode dagslysforhold. Dermed havde bygningen en stor kvalitet og ressource i sin simple opbygning. Strukturen er opbygget af beton i et simpelt bjælke-søjleprincip med betonetagedæk. Bygningen kunne derfor beholde sin eksisterende form og iklædes en ny klimaskærm.

Den eksisterende facade var mindre end 10 cm tyk og vinduerne i gavlene var blændede. Facaden var præget af asbest og blyholdige materialer og var ikke mulig at genanvende. Bygningen fik derfor en ny frakke på i form af en ny facade.

 
 

Nye tiltag

Den nye klimaskærm er et arkitektonisk koncept af triangulerede perforerede aluplader. Gennem de store panoramiske vinduer fra gulv til loft trækkes byen helt ind i hver enkelt lejlighed, der sikres gode dagslysforhold og en åben og dialogsøgende facade.

Denne skræddersyede facade har gjort at bygningens ydre nu er lige så karakteristisk som dens indre.

Den eksisterende bygning er blevet opgraderet til moderne boligstandarder ved at tilføje den lyse aluminiumsfacade, der skaber et spil af lys og skygge. Et varieret relief og en levende, oplevelsesrig facade både på afstand og tæt på.

Målet med transformationen var derudover at omdanne erhvervsbygningen så dens rå betonstruktur indvendigt blev blottet og synliggjorde bygningens historie. Alle eksisterende betonsøjler og bjælker er sandblæste og fremstår med synlige samlinger og spor fra armering.

 
 
 

Erhvervsbygningens slanke krop er en inspirerende tilgang til, hvordan vi bør bygge. Volumenets smalle profil giver optimale dagslysforhold i hele bygningen og gør den let at transformere til andre funktioner. Den tunge Co2-krævende beton er i bygningen fra 1977 genbrugt 1:1. Det er en stor ressourcebesparelse for vores miljø.

Uderummene er aktiveret gennem det nye byfornyelsesprojekt og Smedetoften Plads er blevet det lokale omdrejningspunkt.

På bygningens eksisterende tag er det tidligere teknikhus fjernet og der er etableret en stor fælles tagterrasse til brug for ejendommens beboere. De to trappetårne er blevet forhøjet med en etage som giver adgang til den nye terrasse. Trappetårnet mod vest er nænsomt renoveret så det har været muligt at bevare det karakteristiske gavlmaleriet. På bygningens nye tagterrasse kan man få en unik 360 graders udsigt over det meste af Københavns Nordvestkvarter. Terrassen er beboernes private ophold og ’have’ og de har mulighed for at nyde solnedgangen over Bellahøj.

Bygningen står som en solitær og monumental enhed i Københavns Nordvestkvarter med nye boliger nænsomt indarbejdet i de eksisterende rammer.

 
Next
Next

København Syd