Caroline Hus
Caroline Hus Carlsbergbyen
Kategori: Boliger
Bygherre: Carlsberg Byen
Beliggenhed: Carlsberg Byen
Bruttoareal: 7.950 m2
År: 2017 - 22
Status: Opført
Team: Holscher Norberg Architecture and Planning, Züblin, COWI
Carlsbergbyen, på kanten mellem Valby og Vesterbro har siden 1847 været hjemsted for bryggeriet Carlsberg. Før da var området så godt som ubebygget, og landets førende arkitekter bidrog til at opbygge bydelen i historicistisk stil. Der var et tydeligt ønske om at skabe kvalitet i arkitekturen. Fælles for de mange elaborerede bygninger er brugen af rød tegl og specialtilvirkede, ornamenterede sten, som har givet bydelen en arkitektonisk sammenhæng og identitet.
I Carlsbergbyens seneste hundrede leveår, har den modernistiske tilgang til arkitekturen også bidraget med sit præg på bydelen. Sven Eske Kristensens De Hængende Haver fra 1969 er et stringent, men samtidig stofligt mesterværk, der i sin egen tid lever sig ind i stedets bygningskulturelle historie.
I 2008 blev den sidste pilsner tappet og bydelen begyndte sin rejse mod en ny mangfoldig fornyelse. På baggrund af en masterplan af Entasis har Holscher Nordberg bidraget til Carlsbergbyens nye fortælling med Caroline Hus. Bygningen ligger i en karré tegnestuen har udviklet i samarbejde med Schmidt Hammer Lassen, Werk, Züblin og Cowi.
Caroline Hus står i det skrånende terræn mod J.C. Jacobsens Gade. Facaden er udformet med et roligt, rytmisk udtryk i blank rødbrun mur med en rammevirkning, der danner relief. Husets base – den høje stueetage - rejser sig med sine slanke facadesøjler fra byrummet. Søjlernes voksende højder understreger det store terrænfald i gaden. Basen åbner op og skaber visuel forbindelse mellem ude og inde, sådan at erhvervslejemål og butikker integreres i gaderummet.
Mellem basens søjler tegner tilbagetrukne indgangspartier til boligernes opgange en halvprivat, niveaufri zone adskilt fra fortovet. Disse er tilført en særlig detaljering. Indgangsnicherne er foret på vægge og loft med røde glaserede klinker og en af sidevæggene beklædes også indvendigt i foyerrummet med klinker, som en glidende overgang mellem ude og inde.
Indgangspartier og opholdsmulighederne er udført som svar på lokalplanens krav om interaktionsmuligheder indenfor 6-10 meters afstand fordelt henover facaden. Bænke er monteret på bygningens sokkel, og udført i trælameller for at give et venligt og taktilt udtryk. Den indskudte første sal er særligt markeret som en del af lokalplanens krav om et dobbelthøjt basemotiv, med et markant skift i facaderytme og vinduesstørrelser.
Over basen ligger vinduespartier og altaner i recesser inden for murrammerne. De dybtliggende recesser er beklædt med glaserede teglklinker som reference til Carlsbergbyens ældre bebyggelser. Klinkerne er af en type med dybdeforskel i profilet, således at de fanger lyset forskelligt på fladen, samt giver et lille dybdespil på fladen.
Caroline Hus, er en bygning, der i sin materialitet og proportionering lever sig ind i Carlsbergbyens arkitekturhistorie. Samtidig er det et hus, der lever i sin samtid, og er skabt i denne.