Stórutjørn

 
 

Stórutjørn – Et ørige i Naturen

”Stóratjørn - Et ørige i naturen” repræsenterer på en og samme tid en radikal ny byform
og en tilbagevenden til traditionelle færøske fællesskaber og måder at bosætte sig på
i den storslåede natur.

 

Kategori: Konkurrenceforslag, delt førstepræmie

Bygherre: Tórshavnar Kommuna

Beliggenhed: Torshavn, Færøerne

Bruttoareal: ca. 25 ha.

År: 2020

Status: Under viderebearbejdning

Team: Holscher Nordberg & Selmar Nielsen Arkitektar

 
 

Med projektet “Stórutjørn - Et ørige i naturen” har vi skabt et masterplan, der på den ene side markerer en radikal anderledes måde at skabe by på sammenlignet med resten af Hoyvik.

På den anden side repræsenterer master-planen en tilbagevenden til traditionelle færøske fællesskaber og traditionelle måder at bosætte sig på i den storslåede men til tider barske natur.

 
 
 
 
 

Sammen i klynger

Markeringen af bebyggelsen i området som en række klart definerede klynger er ikke blot et landskabeligt udgangspunkt, men også et socialt udgangspunkt med ønsket om at skabe nogle stærke fællesskaber og naboskaber.
Størrelsesmæssigt ligner klyngerne i den nye bydel små kvarterer eller bygder som man kender fra andre steder på Færøerne.

 
 

Begge bysamfund er afgrænset af klare grænser (fjord og dal), hvilket tvinger bebyggelsen til at have en tæthed og struktur der fordrer naboskab og sammenhold og skaber en klar fælles identitet for bebyggelsen.
Dette traditionelle færøske udgangspunkt for fællesskabet i bygden, hvor en klar identitet og overskuelig størrelse skaber øget tilhørsforhold til boligen, naboskabet og fællesskabet er det sociale udgangspunkt for grupperingen af de enkelte klynger i den nye bebyggelse i Stóratjørn.

 
 
 
 
 

Klyngerne som helhed

Præcis afgrænsning af klyngerne i forhold til det omkringliggende landskab skaber en klar rumlig strukturering, hvor den enkelte klynge fremstår som en samlet og identitetsskabende helhed.
Denne helhed og klare identitet søges understreget og fremhævet i selve bebyggelsens arkitektur, ved at skabe nogle overordnede retningslinjer, som kan være vejledende for de forskellige developere og privatpersoner som senere skal bygge inden for klyngen.

I den store skala har retningslinjerne til formål at sikre at klyngen opleves som en helhed. I den mindre skala skal retningslinjerne sikrer at der inden for den enkelte matrik/ storparcel opstår den nødvendige variation og mangfoldighed som skal til for at sikre at klyngen i gadeniveau opleves som et levende byområde og ikke en monoton bebyggelse.

 
 
 

Den grønne kile

Som en naturlig fortsættelse af det grønne træk, der passerer Millum Gilja sydfra, åbnes der mod nord i et bredt dalstræk gennem den nye by, som således er forbundet til stisystemer, der fører helt ned til Thorshavns centrum. Denne grønne kile er “hovedåren” i det store landskab, der gennemstrømmer hele området, og ender i nord i Stóratjørn.

Landskabet er projektets grundlæggende afsæt; projektet skal ikke forstås som en ny by med landskabskiler og grønne lommer mellem bebyggelserne, men som et stort uberørt landskab, hvori tætte bydele “flyder” som øer i et hav.

 
Previous
Previous

Tre Tårnhuse

Next
Next

Fælledvej Baghus