Stokhusgade

 
 

Stokhusgade

Tæt på Christian IV’s fredede Nyboder, har vi tegnet og udført en syv etager høj infill på en syv meter smal grund i Stokhusgade. Ambitionen var at skabe relation til områdets eksisterende byggerier, men samtidig tilgå kvarteret i et markant, nutidigt udtryk.

 

Kategori: Infill bolig

Bygherre: Nils Holscher og Claus Sivager

Beliggenhed: Stokhusgade, København K

Bruttoareal: 700 + 150 m2

År: 2008 - 2013

Status: Udført

Team: Holscher Norberg Architecture and Planning, EKJ Ingeniører

 
 

Et usædvanligt formsprog

Projektet er usædvanligt i sit formsprog, i sin detaljeringsgrad og i den dristige måde, hvorpå det forholder sig til sin historiske kontekst. Stokhusgade 4b står kilet ind mellem et par ældre bygninger; Et seks etagers, nøgternt murstenshus fra 1862, og et treetagers byhus fra 1872. En betragtelig del af opgaven har været at formidle den relativt store højdeforskel mellem nabohusene.
Stokhusgade 4b består af en slank og smal bygningskrop i glas, en gavlskive i pudset mur samt en let facade-beklædning i tombak-metal.

Historisk gadehus mod vest

Fra stuen til fjerde etage orienterer bygningen sig mod nord og syd - mod gaden og gården - udspændt mellem den høje nabobebyggelse og den hvidpudset gavlskive, der danner væg mod det treetagers nabohus.  Fra 4.–7. etage åbner bygningen sig op mod vest, med kik til det nærliggende parkområde ved Østre Anlæg.

 
 
 
 

Facadebåndet, der løber henover bygningen, er beklædt med tombak, som en hilsen til de mange kobberbeklædte tage i kvarteret. Facadebåndet ”klemmer” husets mange glaspartier fast, og står som et markant rumdannende element. nabobygningernes etageadskillelser markeres som fremspring i tombak-facaden og tydeliggør slægtskabet mellem nyt og gammelt.
En åben planløsning og innovativ omprioritering af hjemmets funktioner og sammenhænge viser, hvordan arkitektur formår at påvirke vores daglige valg og rutiner

 
 

Arkitektur der forandrer

Efterfølgende har Holscher Nordberg renoveret og transformeret nabobygningen, således at de to huse nu er fint integrerede og komplementerer hinandens formsprog. Det unikke transformationsprojekt på Stokhusgade er blevet et signaturprojekt for tegnestuen og et af de mest omtalte - både i national og international presse.

Huset har vundet Dansk Stålinstituts Tyndpladepris. 

I 2008 valgte Arkitektforeningen at tildele byggeriet prisen “Lille Arne”. Prisen uddeles en gang om året i skiftende kategorier – i dette tilfælde til vækstlaget i dansk arkitektur.

 
 
Previous
Previous

Vesterbrogade 107

Next
Next

Prins Henriks Have