Livas Have

 
 

Livas Have

Flintholm på Frederiksberg er et nyt kvarter i et gammelt område af byen. Bydelen blev tidligere anvendt til gasproduktion, og helt frem til 2004 stod store gasbeholdere ubrugte i området. I start-nullerne besluttede Frederiksberg Kommune at fjerne den tunge energiindustri, rense jorden og gøre området til en levende del af byen med boliger, erhverv og fritidstilbud.

 

Kategori: Boliger

Bygherre: MT Højgaard A/S

Beliggenhed: Dirch Passers Allé, Frederiksberg

Bruttoareal: 11.750 m2

År: 2015 - 2022

Status: Afsluttet

Team: Holscher Nordberg Architecture and Planning, SLA, MTH, Gade & Mortensen A/S

 
 
 

Tyve år senere har Flintholm sin helt egen nye karakter med grønne gårde og markant tegnede gade- og byrum.

Boligbebyggelsen Livas Have placerer sig i Flintholmkvarteret som en byrumsskabende vinkelbygning, der markerer Marguerite Vibys Plads og Dirch Passers Allé og afskærmer den bagvedliggende nyanlagte park. En gennemgående begrønning af facaderne lader bygningen vokse ind i det   frodige område, der omkranser boligbebyggelsen.  

Livas Have danner en højdemæssig sammenhæng til nabobebyggelserne, herunder kultur- og bevægelseshuset KU.BE. Bygningskroppen forskydes flere steder i tilbagetrækninger og forsætninger, sådan at denne sanses som sammensat af flere mindre volumener.  

Bygningen er udformet i op til syv etager mod Marguerite Vibys Plads og Dirch Passers Allé. Højden trappes ned til fem etager mod sydøst, fire etager på hjørnet og seks etager mod nordøst.   Erhvervslejemålene ligger alle i stueplan og danner en urban kant mod Dirch Passers Allé og Marguerite Vibys Plads. Altanerne på boligbebyggelsen samles i større figurer på facaden.
Dette greb skaber et rumligt hierarki i byggeriet, der ligger sig ind mellem bygningens overordnede skala - og skalaen knyttet til den enkelte bolig. Altanfigurerne danner desuden relationer til kompositionerne i facaden på KU.BE.

 
 

”Vi har hos Holscher Nordberg været meget tilfredse med resultatet af Livas have. Det har været en proces, hvor vi i et solidt samarbejde med MTH har skabt nogle gode boliger, i en stedbunden materialepalette, der poetisk er bundet sammen med det omgivende landskab.”
- Nils Holscher, partner og arkitekt Holscher Nordberg Architecture and Planning

 
 
 
 
 

Et let og lyst udtryk

Altanerne begrønnes med indbyggede plantekasser samt fint detaljerede værn og espalier, der understøtter klatreplanter og skaber et intimt grønt rum for beboerne og en frodig afgrænsning af byrummet. Vinduespartierne ved altanerne er trukket tilbage i murværket som forede nicher, der sammen med vinduesrammerne er udført i træ. Hjørnevinduerne åbner for lys og udsigt og giver bygningskroppen et let udtryk. Mod byhaven fremstår bygningen med karnapper og franske altaner, begrønnet med en let espalier-struktur.   

Adgang til boligerne sker gennem trappeopgange med adgang fra Dirch Passers Alle og Marguerite Vibys Plads i stueplan, samt direkte adgang fra parkeringskælder i kælderplan.   

 
 

Optimale lydforhold og adgang til terrasser

Kælder udføres i to niveauer med nederste niveau placeret under bygningen og øverste niveau placeret under hævet terræn i byhaven. Rumhøjden i boligerne ligger omkring 2,75 generøse meter i boligerne.

Vi har desuden haft en akustiker tilknyttet projekteringen, for at sikre boliger med optimale lydforhold. Alle boliger har enten adgang til altaner eller terrasse i niveau med byhaven. Der anlægges tagterrasser på 1., 4., 5. og 6. sal med adgang fra hver deres boliger.  

Langs Dirch Passers Allé etableres en 3,5 meter bred kantzone og mod Marguerite Vibys Plads en 1 meter bred zone, der belægningsmæssigt smelter sammen med pladsen. Disse zoner muliggør en række funktioner henvendt til både de erhvervsdrivende i stueetagen samt til ejendommenes beboere. Plantekasser begrønner facader og altaner fra terræn og op.

Taktilitet, varme og grønt

Der er opbygget siddemøbler i træ, der orienterer sig ud mod gaden og pladsen, og siddeplinte mod bygningen. Der er anlagt plantebede for at understøtte klatre-planterne på facaderne. Plantebedene er udlagt med stauder og prydgræsser og er placeret, så beplantningen får bedst mulige vækstbetingelser med sol og regn. Værnene på bygningens altaner er udformet i fladstål med afstivende rundstokke og afsluttet uden omkransende ramme, der giver visuel lethed til facaderne. Udvalgte altaner udføres med lette tage i hvidmalede stålrammer med lameller i træ.      

Stueetagen, med henvendelse mod plads og gade, fremhæves i tråd med den omkringliggende bebyggelse gennem materialer og overflader der giver taktilitet, varme og grønt. Vinduespartier trækkes tilbage og udføres sammen med lysningerne i træ. Karnapperne står i hvidmalet metal med et stort fast glasparti med et smalt lukket parti i den ene side. Glaspartiet trækkes forbi karnappens dækforkant for et slankere udtryk og placeringen af det lukkede parti skifter afhængigt af karnappens orientering.  

 
 
 

Nye træsorter og grøn gårdhave

Murværket er holdt lyst med få farvevariationer i et forbandt og en fuge, der understøtter udtrykket som baggrundsflade for de andre elementer på facaden. Variationer i murværket bruges til at fremhæve stueetagen samt til at danne afslutning af bygningen ved overgang til tag. Overgangen er formgivet underspillet med standerskifter, der ikke bryder med fladevirkningen. Beplantningen spiller en vigtig rolle i at skabe sammenhængen med den kuperede KU.BE-park. Derfor plantes træer som flerstammet kirsebær, japansk løn og tretorn, der genkendes der. Der introduceres også nye træsorter for området som hjertetræ og frugttræer.  

Langs kanten af bygningerne plantes buske og høje græsser for at skabe afstand mellem lejlighederne og de offentlige arealer, samt at skærme mod indkig udefra. Sedumgræsser på tagene og blandet beplantning i gårdhaven forsinker regnvandet. Det regnvand, der ikke bliver opsuget af sedumgræsserne på tagene ledes via gårdhaven til en nedgravet faskine inden det overskydende kobles på spildevandsnettet.

Livas Have er DGNB-certificeret til sølv.

 
 
Previous
Previous

CPH Pulse

Next
Next

Fælledby