Hermodsgade

 
 

Hermodsgade

Holscher Nordberg arbejder med en lang række transformationsprojekter – på både bygnings- og bydelsniveau. Fælles for disse opgaver er en tilgang, der undersøgende går til opgaven. Uudnyttede potentialer udforskes og udvikles til fællesskabsfremmende rammer for mennesker. Tilgangen afdækker den for projektet rigtige materialetilgang og økonomiske ramme.

 

Kategori: Transformation / ungdomsboliger

Bygherre: CPH Invest

Beliggenhed: Hermodsgade, København

Bruttoareal: 5.800

År: 2021

Status:  Afsluttet

Præmiering: Københavns Kommunes Bygningspræmiering 2023

Team: Holscher Nordberg Architecture and Planning, CPH Invest, WSP, LYTT Architecture

 
 
 
 

Transformationen og renoveringen af Hermodsgade er samtidig en fortætning – en vertikal tilbygning ovenpå den eksisterende. I denne proces er det afgørende, at de nye rammer skal give noget tilbage. Flere mennesker på mindre plads behøver ekstra opmærksom på gode uderum og fælles faciliteter. Derfor er der i projektet skabt nye landskabelige herlighedsværdier omkring bygningen og ankomster til bygningens opgange er programmeret sådan at mennesker spontant ser hinanden. Endelig åbner husets tag sig i noget, der ikke var der før - en generøs tagterrasse, til glæde for beboerne i de 189 ungdomsboliger.

Terrasserede uderum ligger omgivet af en have, der lader regnvandet opsuges før det havner i kloakken - til gavn for hjemmehørende, vildtvoksende vækster. Ud mod gaden, har Holscher Nordberg åbnet matriklens omgivende mur, sådan at rummet mellem haven og gaden opløser sig. For den forbipasserende giver grebet en lille hverdagsoplevelse af bynatur og byrum, der ikke stopper ved fortovet.

Kvarteret i det ydre Østerbro og Nørrebro, blev hjemsted for Københavns tungere industri, da voldene røg i slutningen af 1800-tallet. Det trækker på den rige historie, bydelen var præget af, helt op i nyere tid. De mange forhenværende industribygninger får i disse år et nyt liv - aktuelt renoverer og transformerer Holscher Nordberg flere bygninger i nær afstand til Hermodsgade.  

 
 
 
 
 
 

Arkitekterne Leth & Walsøe har tegnet den eksisterende bygning for A/S Electrolux, der er opført i 1936. Bygningen er udpeget med høj bevaringsværdi (SAVE-værdi 3). I processen har Holscher Nordberg derfor gået til opgaven med øjne for de iboende kvaliteter og potentialer i bygningen.

Ved at lægge flere etager på de eksisterende, gule mure, forstærkes det konkave gaderum, og bliver et markant sted i byen. De nye, øvre etager er inddækket i en sprød asketræsbeklædning, der stofligt er gråpatineret. Træet har en lettere karakter og visuel fremtræden. Der aflæses et hierarki mellem de gamle teglmure og den nyere facade oppe.

De øvre etager ligger som en bro over den åbning, der i renoveringen er skabt ved at gennembryde den del af den eksisterende bygning, der vender mod syd. Det indre gårdrum mellem længerne åbnes mod haven og bygningen fremstår inviterende.

De nye etager er inddækket i en asketræsbeklædning med en taktil lamelstruktur, der giver relief og stoflighed i facaden. Den eksisterende bygning har med årene fået en karakterfuld patineret overflade. Facaden mod Hermodsgade følger vejens form og er symmetrisk opbygget med taktfaste vindueshuller og en sikker proportioneringssans.   

 
 
 
 

Holscher Nordberg har udviklet et særligt vindue til den transformerede bygning. Vinduet har fået monteret et lodret spyd i profilet, sådan at der opstår subtile skyggevirkninger, der spiller med på de reliefmotiver, den øvre træfacade skaber. Alle vinduer ligger i karnap for at sætte en generøs rumlig ramme i de relativt små boliger. Vinduesrammerne er i eloxeret aluminium. I den øverste del af bygningen i en mørk overflade – nederst i samspil med teglfacaden – i natur.

De kompakte lejligheder er indrettet med et mindre køkken, sovepladsen på en hems, sådan at gulvet er frit og i facaden, er en karnappen udnyttet som opholds- og læsekrog.

Som en genfunden skat, er det oprindelige, blyindfattede ”Electrolux-vindue”, bevaret og renset, så det igen står som en signatur for byggeriet.

 
 
Previous
Previous

Fælledby

Next
Next

Frederiksbro