Årslev - Fremtidens forstad

 
 

Årslev - Fremtidens forstad

Holscher Nordberg vandt i 2018 parallelopdraget om at udvikle fremtidens bymidte i landsbyerne Årslev og Sdr. Nærå på Fyn. Siden har tegnestuen udviklet vinderforslaget i tæt samarbejde med Faaborg-Midtfyns Kommune og borgerne i landsbyerne.

 

Kategori: Parallelopdrag, helhedsplan

Bygherre: Faaborg-Midtfyn Kommune

Beliggenhed: Årslev og Sdr. Nærå, Faaborg-Midtfyn Kommune

Bruttoareal: Omkring 20 ha

År: 2018 – 2021

Status: Afsluttet parallelopdrag

Team: Holscher Nordberg Architecture and Planning, STED, Urban Creators, Fjerring

Priser: 1. præmie i parallelopdraget, Byplanprisen + Publikumprisen 2020

 
 
 

Årslev og Sdr. Nærå er to landsbyer på Fyn, som gennem tiden er vokset sammen, så de i dag fremstår som én by. Præcis der hvor byerne er vokset sammen, ligger den fælles folkeskole og en række forladte fabriksbygninger, og netop her skabes den nye fælles bymidte. 

Mange steder i landet oplever man, at det ikke er muligt at bære landsbyernes centrum af butiksliv og kommercielle servicetilbud. Butiksdød skaber triste og tomme hovedgader rundt omkring.

 
 

Lokalt engagement i spil

Som reaktion på dette fænomen levendegøres bymidten i Årslev af frivillighed, idræt og rekreative opholdsarealer. Beboerne i de to landsbyer har et utroligt stort engagement og en iværksætteri-ånd, som driver de mange gode tiltag. Borgerne fik i 2015 foræret den tidligere fabriksbygning ”Polymeren” – og sammen med Kommunen har de påbegyndt omdannelsen af denne til et nyt kulturelt værksted og centrum. 

Med dette positive udgangspunkt har Holscher Nordberg arbejdet tæt sammen med kommunen og borgere om at udvikle en plan, som griber den spirende udvikling, og som formår at samle, understøtte og videreudvikle det til en ny plan for fremtidens bymidte. 

 
 
 
 

Den nye plan for bymidten i Årslev/Sdr. Nærå transformerer bymidten til et urbant hjerte, der samler landsbyens beboere og danner rammer for, hvor det lokale initiativ kan udfolde sig og til stadighed udvikles.

Bymidtens nye centrale byrum kaldet Platformen er således et råt, industrielt og fleksibelt byrum, der kan indtages og iscenesættes på mange måder, og som kan fungere over tid, efterhånden som der bygges nye kulturelle- og idrætsrelaterede ”fabriksbygninger” ud til pladsen. Platformen er bundet op på et sti- og vejnet, sådan at bevægelse internt samt ud og ind af området krydses og danner spontane mødesteder.

 
 
 

Eksisterende destinationer som ramme

Helhedsplanen for Årslev er således bygget op omkring en række eksisterende og nyligt tilføjede destinationer, landskabelige såvel som bygningsmæssige. Vi har brugt de eksisterende destinationer som en ramme og et udgangspunkt for dem, der med tiden bliver tilføjet. 

For at markere en tydelig ankomst til området, ligger ”Portalen” som en port/bindeled og en destination ind til området. Den ligger ved et markant sted i landskabet; vadestedet ved en å. Den har en transformativ karakter og kan oversvømmes i regntid, så den kan bruges på forskellige måder alt efter årstid og særlige arrangementer. De elementer helhedsplanen åbner for, går i dialog med konteksten, og er typisk mere end blot dem selv.

 

 
 
 

Byplanprisen

Holscher Nordberg blev desuden udvalgt til at gå videre i parallelopdraget om Bydelen i Årslev, hvor Vandkunsten i sidste ende vandt. 

Arbejdet har resulteret i byplanprisen og publikumprisen 2020. Byplanprisen og publikumprisen uddeles årligt af Dansk Byplanlaboratorium og Akademisk Arkitektforening til en kommune eller en region, der har ydet ”en særlig indsats for at fremme gode, smukke eller innovative bymiljøer”. 
Den strategiske plan og den efterfølgende borgerdrevne udvikling med økonomisk støtte fra Faaborg-Midtfyn Kommune bliver rost af juryen for ”byudvikling, der er en storby værdig”. 

Juryen lægger desuden vægt på den indgående involvering af borgerne, og den gode kommunikation af strategien for udviklingen af Årslev – aspekter, der hos Holscher Nordberg er vigtige i størstedelen af vores projekter. Det var en enig jury og 56% af de afgivne publikumsstemmer, der sikrede de to priser. 

Til venstre ses luftfotos af det foreløbige arbejde, krediteret Faaborg-Midtfyn kommune.

Previous
Previous

Landsbyfællesskabet

Next
Next

Parkkvarteret