Kong Georgs Vej
Kong Georgs Vej
Den kommende boligbebyggelse på Kong Georgs Vej indskriver sig i den
overordnede bygrammatik
Kategori: Boliger
Bygherre: Lars Svendsen, Bonum Development ApS
Beliggenhed: Kong Georgs vej, Frederiksberg
Bruttoareal: 3.611 m2
År: 2020 - 2024
Status: Igangværende
Team: Holscher Nordberg Architecture and Planning og ETN Arkitekter
Den kommende boligbebyggelse på Kong Georgs Vej indskriver sig i den overordnede bygrammatik. Arkitekturen og det nye gaderum henter inspiration i de særlige frederiksbergske træk, der ligger i bydelen og er med til at skabe et kvalitetsløft til området. In-fill bebyggelserne består af to L-formede længer, der redefinerer og skaber en ny klarhed omkring byrummet og de to karréer på hver side af passagen, der ligger imellem de to.
Det grønne udtryk med træer i gaderummet mellem de kommende bygninger og naboejendommene bliver suppleret med urban natur sådan at den grønne passage, der strækker sig fra Holger Danskes Vej mod Kong Georgs Vej forstærkes til glæde for beboere og passerende.
Skyggespil med bløde kontraster
De nye bygningers rejste tagflader henter inspiration fra villaer og beboelses- ejendomme i området, hvor mansardtage danner en regulær etage i den øverste del af bygningen. Tagfladerne er ligeledes i tegl - i en lavformat skærmtegl, som monteres på klink, hvorved der fremkommer et skyggespil, der skaber en blød kontrast til murfladerne på facaderne. Disse opbygges i lyse mursten og tilsvarende lyse tegl på de vinklede tagflader.
Klar identitet og genkendelighed
De L-formede længer er modelleret ned i mindre enheder, og hver enhed er udformet med individuelt præg og detaljering i varierende højder, men lægger sig ind i samme homogene formsprog. Bebyggelsen rummer således en række trinvise skaleringer i både den overordnede disponering såvel som i de murede frem- og tilbagespring og de detaljerede kantzoner i øjenhøjde, der skaber en klar identitet og genkendelighed.
Byhusenes volumener er brudt op i tre elementer - facade, karnap og tag - som skaber variation og tilpasning til stedets skala og karakter med store villaer og fire-femetagers ejendomme.
Hvor den nye bebyggelse møder eksisterende bebyggelse, er der tilføjet et standerskifte, samt en let tilbagetrækning af muren, der dels markerer overgangen ml. stue og 1. sal og ikke mindst møder og markerer et samspil med den pudsede base på de ældre ejendomme fra starten af år 1900.
Plantebede der skaber ophold
Murværket, der føres helt til terræn, er fra nederste vindueskant i lodret forbandt, som en diskret markering af soklen. Alle stuelejligheder er hævet op til en meter over terræn. Lave murede plinter med plantebede i kanten skaber opholdsterrasser ud for stuelejlighederne.
Omkring hovedindgange til boligernes trappe-og adgangsrum, hvor plinten møder facaden, trækkes murværket ud i en vertikal trappeform, der bærer et halvtag, så der skabes en tydelig og indbydende ankomst-zone og overgang mod det offentlige gaderum.
Vinduer og altandøre er indrammet af en lys betonkant, så der dannes et spil af lys og skygge. Altaner er udført i samme lyse beton som rammer omkring vinduer. Ved at anvende højstyrkebeton, kan dimensioner minimeres, så udtrykket bliver let mod de tunge murede volumener. Værnet omkring altanerne er en grå-sort fladstål, der er flettet i et vaffelmønster, med reference til det tidligere vaffelbageri, der lå på grunden. Den lette filigranfletning skaber fine skygger og står i klar kontrast til det tunge lyse murværk.
P-kælder under bebyggelsen
Adgang til boligerne sker fra fire trapperum, to i hver længde. De tre af trapperummene har adgang fra den grønne passage, mens det fjerde mod nordøst har adgang fra Kong Georgs Vej. Herfra er der ligeledes elevator til biler som leder til p-kælder under bebyggelsen. Nedkørsel er udformet som en lukket port i facaden mod Kong Georgs Vej.
Bebyggelsen rummer 37 boliger med en gennemsnits-størrelse på 98 m2. Lejlighederne varierer i størrelse fra ca. 70 til 140 m2 og har fra to til fem værelser. Dette sikrer en varieret beboersammensætning med både unge, børnefamilier og seniorer, som vil understøtte liv og aktivitet over alle dagens timer.