Rådmandsgade
Kategori: Transformation
Bygherre: CPH Invest
Beliggenhed: Rådmandsgade, København N
Bruttoareal: 5.757m2
År: 2021-
Status: Igangværende
Team: Holscher Nordberg Architecture and Planning, WSP, LYTT Architecture
Fra at være et glemt område i byen, er Haraldsgadekvarteret på Ydre Nørrebro ved at udvikle sig til en levende bydel med en rig historie.
Hjørnebygningen ved Rådmandsgade og Titangade og dens to baghuse bærer præg af tilfældige knopskydninger og tilbygninger gennem årene. Vores ungdomsboliger revitaliserer og organiserer bygningerne og gården efter et overordnet sigte om at samle anlægget i stor respekt for det oprindelige udtryk.
Projektet centrerer sig om den bevaringsværdige hjørnebygning A, der er et karakteristisk pejlemærke i kvarteret. De tilstødende bygninger B og C fortæller historien om kvarterets tidligere industrivirksomhed. Bygning B står fra 1952 med facader i gule mursten og ovenlys, mens bygning C består af mange mindre dele med et samlende shedtag.
Projektet er en samlet vision, der kan revitalisere bygningerne og danne rammen om et levende bymiljø med en stærk forankring i området. Det sammensatte og knopskydende miljø videreføres som vidnesbyrd om bygningernes og kvarterets industrihistorie.
Den oprindelige arkitektur genoprettes og tilføre nye dele, hvilket bringer projektet ind i en moderne kontekst med respekt for det oprindelige udgangspunkt. Denne sammensætning af nyt og gammelt ses ved f.eks. genanvendelsen af stålspær, samt bevarelsen af den ældste bygnings facade, der integreres i den nye udformning.
Bygningerne er placeret omkring et gårdrum, der med sin skala og varierede udstrækning er typisk for de baggårde, der tidligere prægede området. Gårdrummet samler bebyggelsen og opfordrer til fællesskaber.
Beboerne kan også mødes i fællesfaciliteterne i bygning B, som indeholder fælleskøkkenet med begrønning, fællesvaskeri og et studierum på 1.sal. I bygning C findes en byttebørs med fællesvaskeri. Der gøres også plads til et stort og fleksibelt fællesrum med gode muligheder for festlige events i bygning D.
Et nyt grønt landskab vil give oplevelsen af et biodiverst landskab i samspil med den eksisterende bygningsmasse. Der plantes en rig sammensætning af træer, buske, slyngplanter og bunddække, der begrønner gårdrum og tage, så bebyggelsen fremstår som en grøn og frodig by-oase.